zondag 10 juli 2016

Familieschat


Dit boek heeft duidelijk al een leven achter zich. Het is het oudste boek dat ik in mijn bezit heb. Een Amerikaans aardrijkskundeboek uit 1875 dat door mijn overgrootvader Cornelis Smallegange (1863-1944) uit Amerika is meegenomen. Na het overlijden van de jongste zus van mijn opa in 1999 is het boek bij mij terecht gekomen. Ik heb het indertijd een aantal keer met veel interesse bekeken, maar daarna is het in de kast komen te staan en heb ik er tijden niet aan gedacht. Dit blog lijkt me een mooie plek om het weer even voor het voetlicht te halen.
Veel details over hoe het in het bezit van mijn overgrootvader is gekomen zijn er niet. Hij is ongeveer tussen 1891 en 1900 in Amerika geweest en daarna weer teruggekomen en in 1902 getrouwd. Er is een foto van hem die in Michigan is gemaakt. In de binnenkant van de kaft staan wat namen geschreven die Engels lijken te zijn en staat ook "In the world are 1.439,000,000", wat op de totale wereldbevolking op dat moment zal slaan.


Mijn inschatting is dat het al een aantal jaren gebruikt is voordat mijn overgrootvader het in zijn bezit kreeg. Ik heb geen aantekeningen of markeringen gevonden die van hem lijken te zijn.
Het is aardig gehavend, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Maar voorzichtig doorbladeren levert een mooi kijkje op in de wereld van die tijd en de manier waarop er naar gekeken werd. En hoe die kennis op scholen werd verspreid, het is namelijk een instructie voor docenten hoe er les gegeven kan worden, inclusief een methode om kaarten te tekenen.
Mogelijk schrijf ik er later nog meer over, voor nu wat plaatjes om een algemene indruk te geven. Voor mij is dit echt een schat.






  


vrijdag 8 juli 2016

Monnikenwerk

Dit is de eerste alinea uit het voorwoord van mijn scriptie:

"If writing this thesis has taught me one thing it is respect for the fifteenth century scribes who copied the texts that are presented in this edition. They had to do their work without the benefits of a computer to order their documents and organize the layout of their texts. And I thoroughly realize what a luxuxry it is to be able to print multiple copies after months of working on this project."

Op dit moment zijn er al twee nieuwe berichten in de maak over bijzondere "Smallegange boeken". Nu even een kort bericht als ode aan monnikenwerk. Het studieboek dat mijn eerste kennismaking was met Middel Engels en een drietal kaarten uit de museumwinkel van het Museum Meermanno in Den Haag

En tot slot een filmpje dat het raakvlak toont met het werk waar ik uiteindelijk in terecht ben gekomen ;-)


Illustratie toont tekst van Havelok the Dane, lines 632-53, uit MS Laud Misc. 108, fol. 207v, in de Bodleian Library, Oxford


donderdag 7 juli 2016

In den beginne ...

Het idee voor dit blog komt voort uit een hervonden fascinatie voor oude teksten, handschriften en documenten. Tijdens mijn studie Engelse Taal en Cultuur, heb ik diverse vakken op het gebied van boekwetenschap gevolgd en het leukste vak was een inleiding die je door middel van wekelijkse opdrachten kennis liet maken met een scala aan bronnen. De scriptie waar ik op ben afgestudeerd was een editie van een Middelengels manuscript over de "Seven Deadly Sins". Op basis van een microfilm heb ik een transcriptie gemaakt, speuren in catalogi bracht me bij een vergelijkbare tekst die zich in de bibliotheek van Princeton bevond en ook daarvan heb ik een microfilm weten te bemachtigen. Maar de "echte" manuscripten heb ik niet gezien.
Jaren later in een schijnbaar totaal ander leven kom ik in de gelegenheid om het eerste manuscript misschien alsnog te gaan zien. Het is mijn missie om tijdens een kort bezoek aan Londen naar de British Library te gaan en het manuscript dat zich daar zou moeten bevinden te bekijken.
Dus nu kan ik alleen plaatjes toevoegen die een afdruk zijn van een zwart-wit microfilm, maar ik hoop binnenkort een bericht te kunnen plaatsen met eigen gemaakte foto's met meer detail (mits rechten e.d. dat toestaan). En waarschijnlijk een heel blij hoofd van mij erbij!
Verder wil ik op dit blog interessante dingen terughalen die ik tijdens de opdrachten ben tegengekomen. Vooral om mezelf, maar daardoor misschien ook anderen, te inspireren met een open blik door de wereld te gaan en dat soort pareltjes van vergeten bronnen even in de schijnwerpers te zetten. Elke tekst is toch iets waar iemand mee bezig is geweest en daarmee een connectie naar een andere tijd en plaats in deze wereld en een ander perspectief. Die factoren zijn tegelijkertijd de scheiding en de verbinding tussen mensen. Iemand willen zijn, maar ook ergens bij willen horen. Het draait om balans, die lijkt vaak zoek in deze wereld, maar ik geloof in de kracht van een open blik en een glimlach. Dat is waar ik naar op zoek ben, niet naar een dogmatische "waarheid" in een tekst.



MS Cotton Titus D. xix ff. 165r

Princeton UL MS Garret 143, ff. 21v